Öne ÇıkanlarSelamSüleyman Karakaş

Geleceğe tarihle bak!

1.45BinOkunma

Rabbimize hamd olsun ki O’nun adını yüceltmek ve Resulullah sallallâhu aleyhi vesellemin açtığı çığırda, mütevazı adımlar atmayı bize nasip etti.

Merhaba, aynı ideale, aynı hedefe doğru ilerleme azmindeki kardeşim.

Bak, Fikirname Dergisi nasıl da yüzleri güldürdü, nasıl bir heyecan fırtınasına sebep oldu. Çok şükür. Sizin gibi gayretli arkadaşlarımız sayesinde, nice insanlara ulaştık…

Türkiye’nin dört bir yanında, öbek öbek toplanıp dergimizi okuyan arkadaşlarımız, hem kendileri istifade ettiler hem de tanıdık çevrelerinde dergimizin okunmasına önayak oldular. Bu kıymetli çalışmalarından dolayı bütün kardeşlerimize teşekkür ediyoruz.

Fikirname Dergisi, adına layık bir şekilde, adeta bir mektup oldu, yollara düştü, elden ele dolaştı. Sahip olduğu güçlü yazar kadrosu ve çizdiği vizyon, onu daha ilk günden kalplere ısındırdı. İşte, asıl bunun için Rabbimize sonsuz şükürler olsun.

İlk sayımızda “Karanlığı tam kalbinden vurmanın zamanı geldi” diyerek, söze başlamış ve “Geleceği yeniden kurmanın” önemine dikkat çekmiştik. Bu ikinci sayımızda ise geleceği kurmanın ancak sağlam bir “Tarih Şuuru” sayesinde gerçekleşebileceğini vurgulamak istedik.

Zira tarih, tam da geleceği inşa edebilmek için başvurduğumuz bir sahadır haddizatında. Beşeri tecrübelerimizi bizden sonraki nesle aktaran tarih birikimi, bizden öncekilerin neler yaşadığını da bize ulaştırır. Ancak, tarihe bir “hikâyeler yığını” olarak değil de “sistematik dersler/ibretler bütünü” olarak yaklaştığımızda, asıl yüzünü ortaya çıkarır, meyvesini verir.

Tarih, tam da bu işe yarar aslında. Tarih şuuruna sahip bir kişi, hem bu gününü bu şuur ile yaşar hem de yarınını bu bakış açısı ile planlar. Bu gün yaptığı işler, dünkünün bir devamı olduğu gibi yarınkiler de bugünün tamamlayıcısı olurlar.

Hâsılı kelam, geleceği inşa etme misyonuna soyunan bir nesil olarak, kuşanmamız gereken en önemli nosyonlardan biri de tarih şuuruna sahip olmak. Bu şuura araştırarak, çok okuyarak, düşünerek ve tartışarak ulaşabileceğimizi de hatırımızdan çıkarmamamız gerekiyor.

Haydi bakalım, yeni bir okuma macerası bizi bekliyor…

 

Süleyman KARAKAŞ