KitabiyatYusuf TEMİZCAN

Her Şey Bir ‘Baht Meselesi’ Değil Midir?

1.6BinOkunma

Kendimi çoğu zaman hayret halinde görürüm. Kanıksamanın, donuk bir seyirci olmanın zıddıdır bu durum. Sıradan gelen her şeyin, aslında o büyük bulmacanın küçük parçaları olduğunu anladığımdan bu yana, mucizelerin dünyasında yaşadığımızı fark etmiştim. Şu an Fikirname için bu yazıyı hazırlıyor oluşum bir mucize. Sizin okuyabiliyor oluşunuz bir mucize. Güneşin doğuşu batışı, bir bebeğin bakışı, hayatların sona erişi, sevgi dolu kalplerimiz, konuşmamız, bakmamız, her oluş ve her bitiş, Allah’ın bir lütfu olarak birer mucize. Böyle bakınca hayata, aslında her şeyin bir baht meselesi olduğunu da kavramış oluyoruz.

Süleyman Ragıp Yazıcılar’ın Aşina Kitap etiketiyle çıkardığı Güzel Gölgelik isimli şiir kitabının tadı henüz damağımızda kalmıştı ki çok beklet- meden ikinci kitabı olan Baht Meselesi geldi. Şairden, şiir kitaplarıyla devam etmesini beklemek son derece doğal. Fakat o, Baht Meselesi ile düz yazıda  da  mahir  olduğunu  göstermek  istemiş…

Uzun yıllardır notlar alarak biriktirdiği hatıralarını, güzel bir ömrün damıtılmış halini, iki kapak arasında bizlere sunuyor yazar. Norveçli annesinin ve kendisi 5 yaşındayken vefat eden babasının hikâyesi, Esenler’de zor geçen günler, hep hüzünlü devam edecek satırlar gibi geliyor ama neşeli karakterinin tabii ürünü olarak, heybesindeki tatlı anılardan da ikram ediyor. Yurtiçi ve yurtdışı gezilerinde karşılaştığı güzellikler, insanların küçük dünyalarındaki büyük hikâyeler, dostları, çocukları, meczuplar, âşıklar hepsi ve çok daha fazlası, fotoğraflarla zenginleştirilmiş bu “Baht Meselesi”nde.

(Baht Meselesi, Süleyman Ragıp Yazıcılar, Aşina Kitap, 240 sayfa, Mart 2018)

-Yusuf Temizcan