Müslümanlık evrensel düzeyde Allah (cc)’a teslim olmaktır. Zaman ve mekan tanımadan Allah’a boyun eğen kişi Müslümandır. Hedefimiz, tarif ettiğimiz bu standardı yakalamaktır.
Sosyal medya, ulaşmak istediğimiz gayenin kapsamında ciddi bir alandır. Camide ya da özel zaman dilimlerinde ortaya konan Müslümanlık, sanal alemin içine de girmediği sürece söylemden ibaret kalır.
Büyük laflar etmek iyi Müslümanlık ölçüsü değildir. Hayatın yaşandığı, insanların var olduğu ortamlarda, hesapların havada uçuştuğu medyanın sanal sokaklarında Müslümanlık belirmelidir.
İnsanlığın kaybolduğu platformlar, başına sosyal getirilince kıymetlenemez. Cehaletin, sapıtmanın ve zevklenmenin merkezi haline getirilmeye çalışılan mecralarda Müslümanca barınabilmek değer arz eder. Yoksa sosyal medyada olmak bir meziyet değildir.
Bu kapsamda, kaliteli Müslümanlığı arayan herkesin kılavuz niteliğinde bazı pratik bilgilere sahip olması elzemdir. Özellikle teşkilat üyelerinin, bir şekilde sosyal medyayı kullananların bu alana dair lehine ve aleyhine olacak malumatı edinmesi farzdır.
Maksat belirlenir
Niyet her işin gerçek yüzüdür. Kalpten geçen duyguları sadece Allah bilir. Herkes ne için hesap açtığını, paylaşım yaptığını ve takip listesi oluşturduğunu iyi düşünmelidir. Zira her amelin karşılığı amacına göredir.
Fayda gözetilir
Akıllı insan, yaptığı her işin Allah (cc) katında bir faydaya hizmet etmesine odaklanır. Sosyal medya kullanıcısı da o sahadaki eylemleri ile hangi hayra vesile olduğuna kilitlenir. Boş ve lüzumsuz fiillerden uzak durur.
İbadetler ertelenemez
Beş vakit namaz ve ebeveyn ile ilgilenmek başta olmak üzere hiçbir ibadet ihmal edilemez. Allah’ın emrini ikinci plana atan medya tuzaktır. Şeytana oyuncak olmanın adı artık fenomen olmaktır. Kardeşliği ve muhabbeti bitiren medya, sosyal değil faşisttir.
İlkeli olunur
Hesap yönetmek bir duruş gerektirir. Şahsi ya da kurumsal karakter belirlenir. Ahlakı ve ölçüsü olmayan düşmana dahi prensipli olunur.
– Doğruluğu tespit edilmeyen bilgi alınmaz, paylaşılmaz.
– Uzmanı olunmayan konu yayılmaz, yazılmaz, konuşulmaz, yorum yapılmaz.
– Bilinmeyen mesele bilene sorulur.
– Müminler hakkında hep iyi düşünülür.
– Kötü ve moral bozucu haberler yazılmaz, paylaşılmaz.
İnsana saygı esas alınır
Kim olursa olsun insan saygındır, hukuku vardır. İnsan ile ilgili mevzularda son derece hassas davranılmalıdır. Mahşerin sıcaklığı daima hatırda tutulmalıdır.
– İnsanın şahsiyeti korunur; gizli haller araştırılmaz, ayıplar örtülür.
– Kimsenin videosu, fotoğrafı ya da sesi izin alınmadan kaydedilmez, yayımlanmaz.
– Alay edici, küçük düşürücü, montajlı işler yapılmaz, izlenmez, paylaşılmaz.
– Sosyal gıybet yapılmaz, yapılan yerde durulmaz.
Göz korunur
Göz kontrolü mümin erkek ve kadınlara Allah’ın emridir. İffetin zeminidir. Bakmak ve baktırmak aklı zedeler, şehveti tetikler. Mahremiyetin korunmadığı medyada insanlık ve din darbe yer. Edebin ve hayanın gözetilmediği medya hesapları terör örgütünden daha tehlikelidir. Sanat ya da kültür adı altında yapılsa da böyledir.
Din tartışılmaz
İslam yaşanmak içindir, tartışmak için değil. Ne sosyal medyada ne de televizyon programlarında tartışılır. Şeytan, tebliğ adı altında İslam’a tuzak kurmaktadır. Aklı olan oyunu görür, oyuncak olmaz.
Takipçi hesabı yapılmaz
Çoklukla övünmek insanlık sorunudur. Mezara kadar süren bağımlılık çeşitlerindendir. Şöhret arzusuna götürür. İnsanların beğenisi, Allah’ın rızasının önüne geçer. Sosyal medya seyirciye oynanan bir maça dönüşür. Kalabalık ve bilinirlik isteği birleşince kibir başlar. Her şeyden anlama ve bilgiçlik taslama hastalığına sebep olur. Neticede insan küflenir.
Kimlik bellidir
Aldatmak Müslümanın yapacağı bir iş değildir. Müslüman, takma isim kullanmaz. Başka bir insan gibi gözükmez. Sahte kimlik oluşturmaz. Profilini de adını da gerçek yapar. Gerçek hayatta yaşamadığı ve yapamadığı güzel işleri yapıyor ve yaşıyor gibi göstermez. Şov yapmaz; iddialı ve büyük paylaşımlar yapmaz. Farklı kişilik sergilemez. İki görüntülü olmaz.
Reklam yapılmaz
Dava insanı kendini ön plana çıkarmaz. Poz vererek dikkati üzerine çekmez. Mensubu olduğu yapının reklamını değil, tanıtımını yapar sadece. Tanıtım ise bilgilendirme içerir, mütevazı olur.
Müsrif olunmaz
Vakit ve sağlık iki büyük israf konusudur. Adı ne olursa olsun, vakit öldüren ve sağlık bozan her ortam vebaldir, hesabı verilecektir.
Sosyal medya farz değil!
İnsanların daha çok şahıslarını sunmaya yöneldiği, kurumların göstermelik pozlarla varoluş mücadelesi verdikleri, hoca diye geçinen bazılarının kendilerini büyütmek ve rakip olarak gördüklerini yermek için anormal eylemlere dadandığı bu riskli medyada bulunmak zorunda olmadığımızı da bir kenara not edebiliriz.