Kudüs’e Çözüm Odaklı Bakmak
Yeni sayımızı incelemek için tıklayınız.
Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) bir hadis-i şeriflerinde “Yolculuk ancak şu üç Mescitten birisine ibadet için olur. Benim şu mescidime (Medine’ye), Mescid-i Haram’a (Mekke’ye) ve Mescid-i Aksa’ya (Beytülmakdis’e / Kudüs’e)” buyurmaktadır. İbadet niyetiyle yolculuk yapılacak üç yerden bir tanesi olarak tarif edilen Mescid-i Aksa’ya maalesef Müslümanlar alınmadığını gördük. Peki, Kudüs için ne yapmalıyız?
Fikirname olarak Filistin’de yaşananların gözler önüne serilmesi, hafızaların daima taze tutulması adına kapağımızda bu suali sorarak cevapların peşine düştük. Erol Erdoğan bize bir yol haritası çizerken, Ercan Çifçi, Prof. Cağfer Karadaş, Derya Şahin ve Bestami Yazgan his ve fikir dünyamıza Kudüs üzerinden dokundular. Sinema köşesinde Abdulhamit Güler de kadrajını Filistin’e çevirdi.
Bu yıl gündemden düşmeyen meselelerden biri mültecilik… Elif Büşra Söylemez, ülkemizdeki Suriyeli çocukların okul hayatında yaşadıklarını masaya yatırırken, Selim Cerrah bize ilticanın nasıl fırsata dönüşebileceğini, medeniyet tarihimizin kodlarıyla aktarıyor.
Coğrafyamızdaki maddi ve manevi krizlere dair sorularımızı iki isme yönelttik. İlk olarak TÜGVA Dış İlişkiler Koordinatörü Esra Karabal Arda bize vakfın uluslararası faaliyetlerinden bahsetti. Bir diğer kıymetli röportaj Doç. Dr. Ayşe Esra Şahyar’la hadis-i şerif ilmi üzerineydi.
Üç de portremiz var; vefatının üstünden iki yıl geçen, bir İstanbul beyefendisi Mehmed Şevket Eygi, psikoloji ilminin kurucularından kabul edilen Ebu Zeyd el-Belhî ve Evangelist bir misyonerken Müslüman olan Sierra Leone’lu Musa Bangura…
“Osmanlılar Hangi Kitapları Çok Okurdu?”, “Evimiz Cennetimiz Olsun” ve “Adab-ı Muaşeret” yazıları kitabı merkeze alan makalelerimizden. “Posta Güvercinlerinin Serüveni” gibi daha başka pek çok zikretmediğim yazı da sizleri bekliyor. Yeni sayımızda görüşmek üzere…
“Allah’a tevekkül edenin yaveri Haktır
Nâşad gönül bir gün olur şâd olacaktır.”
(Ziya Paşa)