Aileyi Yeniden İnşa EdelimKitabiyat

Evlenmeden Önce Dört Gözünü Aç

Sevanur Caner

1.37BinOkunma

Evlilik öncesi temkinli davranmayı öğütleyen bir vecizedir: “Evlenmeden önce dört gözünü aç. Evlendikten sonra yarı yarıya kapat.” Haliyle bekar hanımefendilerin ve beyefendilerin en büyük kaygılarından biridir; mutlu evlilik yapıp yapmayacakları.  Aile mefhumunda meydana gelen yıkımlar, medyanın etkisiyle pozitif kimlik sunumunun artması, dünya idrakinde teşekkül eden farklılıklar, ekonomi, kadın ve erkek rollerinde mübadele… Bunlar ve daha fazlası değil dört gözle bakmayı altı gözle bakarak tedbir almaya sevk ediyor. 

 

Hakikatler ışığında tercih rehberliği

Her ne kadar dünya modernlikle, post-modernlikle küçük bir köye tahavvül etse de hala sosyolojik hakikatlerimizle varız. Bu hakikatler bizi biz yapıyor ve bu realite ile kendimizi tanıyor, tercihlerde bulunuyoruz. Dün de bugün de kararlarımızda bizlere rehberlik edecek, içimizden bir erbaba ihtiyaç duyuyoruz. İşte bize pusula olacak Dest-i İzdivaç kitabının mahir yazarı Prof. Dr. Medaim Yanık.

Medaim Hoca varoluş sorgulamalarıyla dolu, kitap okumaya meyilli, insanları dinlemeyi seven bir gençlik geçiriyor. Okuyor olduğu bölümünün hasletlerine tezatlık göstermesi kendisini epey rahatsız eder. Pek çok kez tıp alanını bırakıp sosyal bilimlere yönelmeyi düşünür. Ta ki psikiyatri sahasında staja başlayana kadar. Faydalı olmanın lezzetini aldıkça yalnızca gelen hastaları değil; toplumu da tedavi etmek ister. 

 

Türkiye menşeli ekol

Psikoloji ilim deryasında amacı kolay yoldan batı menşeli bir ekolü alıp Türkiye temsilcisi olmak değil; bu ülkenin hakikatlerine uygun ekol geliştirmektir. Zira bu kendisi için taklitten öteye gidememek, topluma yabancı kalmaktır. Aileyi toplumun bam teli olarak görür ve evlilik terapilerine ağırlık verir. Doğal olarak terapilerinde evliliklerin tüm sorunlarını gideren boyutta olmayacağını bilir. Amacı daha çok kişiyle irtibat kurmak değil; dokunduğu kişilere faydalı olmaktır. Bu gaye ile danışanlarla sakin ve derinlikli çalışmayı hedefler. Dest-i İzdivaç kitabını ilmi araştırmaları ve danışanlarında gözlemlediği verilerle tamamlar.

Seni anan benim için mi doğurdu?

Kitap mutlu bir evliliğin ehemmiyetini anlatarak başlıyor. Bu doğrultuda sosyal deneylerden bahsederek mutlu evliliklerin hayat kalitesini arttırdığına şahit oluyoruz. Ergenlik dönemiyle kişiler evlenecekleri kişiyi tahayyül eder ve kimi zaman kendisini kaptırarak düşler kurar. Güya o mükemmel kişiyi annesi sırf kendisi için yetiştirmiştir. İşte bu noktada kitap bizleri hakikatle yüzleştiriyor ve mükemmel insanın, sorunsuz evliliklerin mümkün olmadığı şuuruna erdiriyor. 

 

Evlendikten sonra değişir

Medaim Hoca evlilik tercih sürecini kolay kılmak adına süreçte karşılaşılaşılabilecek durumlarla serlevha oluşturmuş; fiziki takdir, entelektüel ilerleme, öfke seviyesi… Ele alınan meselelerde sizi ve eş adayınızınızı mukayese edebileceğiniz 1’den 10’a kadar derecelendiren bir çan eğrisi veriyor. Bariz farklılıkların risk taşıdığını itiraf ederek: “Bu başkalıklara göğüs açıyor, sorumlulukları kabul ediyorsanız devam edebilirsiniz” rehberliğini sunuyor. 

Eş adayı ve evlenecek olan kişinin değerlendirme faktörlerinde denklik ve uyumun altını çiziliyor. Beklentimiz ile mevcut tercihimiz çatışıyorsa “Evlendikten sonra değişir.” ümidinin ziyanla sonuçlanabileceği göze almak gerektiğini vurguluyor. “Değişmeden kabul ediyor muyum, farklılıklarımıza uyum sağlayabilir miyiz? diye sorgulamalarının doğruya yakın tercihte bulunmaya tesir edeceğini söylüyor. 

Hulasa bu kitabı okuduğunuz takdirde gerek kendiniz için gerek eş adayınız için nice sorgulamalar ve farkındalıklar içine gireceksiniz. Bu sorgulama sürecinde zorlaştırarak değil; gayet makul, mantıklı rehberlik sunuyor. Kitabı okuma imkanınız yoksa aynı başlıkta Youtube yayınından Medaim Hoca’yı dinleyebilirsiniz. Allah, güzel gönlünüzü daha da güzelleştirsin. Güzelleşen gönlünüze göre ömür birlikteliği versin.

Selametle.