FilistinKitabiyatÖne Çıkanlar

Kudüs’ü Tanımak İçin 8 Kitap

Sevanur Caner

Kudüs Kitapları
644Okunma

Kudüs, peygamberimizin yönünü döndüğü ilk kıble Mescid-i Aksa’yı içinde barındırmaktadır. Ayet ve hadislerle de görüyoruz ki Allah (celle celalühü) ve Resulü bu topraklara değer vermektedir. Bu sebeple Mescid-i Aksa ve çevresi ümmetin gözbebeği konumundadır. Elhamdülillah ki son yıllarda Kudüs’e dair halkımız tarafından bilgi talepleri arttı. TÜGVA Beytülmakdis Gençliği’ne yöneltilen “Kudüs hakkında neler okuyabiliriz?” sorusu ile çok sık karşılaşıyoruz. Cevap niteliğinde 8 kitabı istifadenize sunuyoruz. Sırası ile bu kitapları okumanız faydalı olacaktır.

 

1.  Filistin Meselesine Giriş

Fethi Abdulkadir’in kaleme aldığı Asalet Yayınları’ndan çıkan 177 sayfalık bir eser. Yazar, bir Müslüman’ın Kudüs hakkında temel seviyede bilmesi gereken bilgileri kaliteli resimlerle anlatılıyor. Evvelinde hiç okuma yapmamışsanız birkaç günde, okuma yaptıysanız bir günde bitirebileceğiniz sadelikte yazılmış. Kitabı diğer kitaplardan ayıran ve kıymetli bulduğum yönü ise her bir bölümün girişinde muhabbet eden bir dil kullanılmasıdır.

Ayrıca her bölüm girişlerinde okuduğunuz takdirde hangi bilgileri edineceğinizi ve bölüm bittikten sonra da; alıştırmalar, özet bilgiler ve değerlendirme soruları bulunuyor. Tekrarlanan bilgiler öğrenmeyi pekiştiriyor. Bu değerli eseri ümmete kazandıran Beytülmakdis Öncüleri Derneği ve Muharrem Güneş’e hususi teşekkür ediyoruz.

 

2. Her Müslümanın Ortak Davası Kudüs

Her Müslümanın Ortak Davası Kudüs

Prof. Dr.  Yusuf el- Karadavi’nin kaleme aldığı Nida yayınlarından çıkan 153 sayfalık değerli bir eser. Kitabı okumaya başladığınız ilk vakitlerde Kudüs’ün İslam için neden değerli olduğu sorularına cevap bulacaksanız. Bu mübarek beldenin hak-batıl mücadelesinde hak yönünü okuduktan sonra batıl tarafı yani İsrail’in asılsız hak iddiaları ile karşılaşacaksınız. 

Karadavi, düşmana galip olabilmek için kuvvetli bir strateji geliştirmek gerektiğini bunun yolunun da düşmanı tanımaktan geçtiğini söylüyor. Düşmanı tanımak için çeşitli kaynakları öneriyor. Kitabın içinde Kudüs’e gitmenin İsrail’i diplomatik manada tanımak olduğunu söyleyen Karadavi, bu yüzden Filistin’e gidilmemesi gerektiğini yazıyor. Bu fikre kati surette katılmadığımı, işgali engellemenin en önemli bir yolunun da Filistin’e gitmek olduğunu düşünüyorum. Ancak  kitap umumi olarak Kudüs’e dair okunabilecek eserler arasında.

 

3. 100 Soruda Kudüs

100 Soruda Kudüs

Zekeriya Kurşun ve Ali İhsan Aydın’ın birlikte kaleme aldığı Rumuz Yayınları’na ait 248 sayfalık kitap. İsminden anlaşılacağı gibi 100 temel soru üzerinden Kudüs hakkında cevapları okuyarak bu mübarek belde hakkında bilgi edinebilirsiniz. Gayet akıcı dili olan eser, zaman zaman görsellerle desteklenmiş. 100 soru sistematik olarak 3 bölüme eklenmiş. 

1. Tarih İçinde Kudüs

2. Osmanlı Dönemi Kudüs

3. Osmanlı Sonrası Kudüs

Kitap sonunda ziyaret edilebilecek mekanların görsellerine dair ayrı bölüm var.

Coğrafi konumuna, Kudüs için uygulanan politikalara, dinler açısından Kudüs’ün ehemmiyetine gibi pek çok soruya kitap cevap veriyor.

 

4. Siyonizm Dosyası

Siyonizm Dosyası

Siyonizm Dosyası, Fransız asıllı sonradan Müslüman olan Roger Garaudy’in kıymetli eserlerin birisidir. Pınar Yayınları 161 sayfadır.  Siyonizmin doğuşu, dünya üzerindeki etkileri, Siyonizmin çeşitlerinden bahseden yazar, Yahudilik ve Siyonizm mevzularında günümüzde yanlış bilinen bilgilerin doğruluğunu da gün yüzüne çıkarmaktadır. Siyonist devletin kurulması için danışıklı dövüşlerin yapıldığı stratejik oyunlarla ve  işgalde söz sahibi olan kişilerin insan haklarına aykırı söz ve davranışlarına dair ilginç bilgilerle karşılaşacaksınız. Eser, yalnızca Siyonizm ideolojisinin kurulmasını anlatmıyor aynı zamanda evvelki yılları, İsrail’in iç ve dış siyasetini de anlatıyor. 

Hulasa kitabı okuduğunuz takdirde İsrail’e yakıştırılan “Terör Devleti” sıfatının manasını tarihi, sosyolojik, siyasi bilgilere dayanarak anlayacağınız ve Büyük Doğu’yu yakından takip etmek isteyenler için başucuna koyması gereken değerli bir eserdir.

 

 

5. Kudüs’ün Gizemli Tarihi

Kudüs'ün Gizemli Tarihi

Pelin Çift’in sualleri ve Prof. Dr. Ömer Faruk Harman’ın cevaplarından oluşan, Destek yayınlarından çıkan 288 sayfalık bir eserdir. Akıcı bir dille yazılan eser, tarihi ve kültürel görsellerle zenginleştirilmiştir. Kudüs merkeze alınarak tarihin çeşitli sahnelerinde bulunduğu konumu anlatılmış. Kitapta dinler çerçevesinde sorulara yanıt veriliyor. Ancak spesifik sorularda bilginin İslami kaynaklara mı yoksa farklı dini kaynaklara mı ait olduğu konusunda endişelerim oldu. Cümlenin başına dönüp kaynağına tekrar bakma ihtiyacı hissettim. Bu yönüyle kitap beni zorlasa da konu Kudüs olunca gündemde tarih muhtevasında sıkça sorulan sorulara cevap bulabileceğimiz, bizlere şuur katacak eserlerden biridir.

 

6.  Toprağımızın Kokusu 

Toprağımızın Kokusu

5. Murat’ın torunu, gazeteci, Paris doğumlu  Kenize Mourad tarafından kaleme alınmış derinlemesine görüşmelerin olduğu saha inceleme kitabı. Eser Everest yayınlarına ait ve 386 sayfadan oluşuyor. K. Mourad, Filistin halkı ve İsraillilerle röportajlarını kitap haline getirmiş. Okuduğunuz takdirde İsrail zulümlerine şahit olacaksınız. İsrailli olan bazı kişilerin de yapılan İsrail zulmünü kabul ettiğini ve üzüldüklerini göreceksiniz. Filistin’in sosyolojik hakikatlerine erişip günümüzde okuduğumuz Filistin haberlerinde insanların ruh hallerini daha iyi anlayacaksınız.

 

 

7. Kudüs Yazıları

Kudüs Yazıları

Taha Kılınç tarafından kaleme alınan 7. kitabımız Kudüs Yazıları. Aşina Yayınları’ndan çıkan Kılınç’ın bu eserinde, Filistin’e gayet anlaşılır dilde diplomatik ve tarihi pencereden baktırıyor. Bu bakış açısını sunarken kitabı okuyan biz Müslümanlara da Kudüs davasında geçmişten ders çıkararak nasıl durmamız gerektiğini tanımlıyor. Taha Hoca kitap içinde kitaplığınıza koyabileceğiniz Filistin’e dair kaynakları tavsiye ediyor. İçinde değerli bilgilerin bulunduğu bu eser mutlaka kütüphanenizde yerini almalı.

 

 

8. Kırmızı Minare

Kırmızı Minare

1991-1999 Hamas eski resmi sözcüsü İbrahim Guşe’nin kaleme aldığı biyografi niteliğinde Mana Yayınlar’ından çıkan 326 sayfalık değerli bir kitap. Anılarla dolu biyografi eserde yazarın 1936 yılında dünyaya gelmesi 1948’den bu yana devam eden İsrail işgalinin dününü, o yıllarını ve sonrasını analiz etmemize fırsat oluşturmaktadır. 

Kırmızı Minare ismi, İ. Guşe evinin yakınlarda bulunan kırmızı taşlarla inşa edilmiş caminin minaresinden geliyor. İngilizler, camiyi muhasara altına aldıklarında Filistinli bir kişinin savunmayı minarede yaparken şehit olması ve Hz. İsa’nın yeryüzüne bu minareden ineceği inancı kitaba ismini verdirmiş.  Kitabı bitirdiğiniz takdirde Filistin’i ve Kudüs’ü coğrafi, siyasi ve sosyolojik manada tanıyabilirsiniz. Ayrıca siyasi aktörler arasında geçen diyaloglar da ilgimi çeken yerler arasındaydı. Filistin- İsrail çatışmasının en kızgın olduğu 1948 ve sonrası yıllarında yaşanan hadiseleri tanığından dinlemek ayrı bir kıymet veriyor. 

Filistin’i anlatırken Büyük Doğu ülkelerini ve Türkiye’yi ele almamak mümkün olmayacağı için komşu ülkeler arasında siyasi diyaloglara da şahit oluyoruz. Okuduğumuz takdirde günümüz Filistin siyasetini, Hamas-İhvan arasındaki ilişkiyi anlayabilirsiniz.